Rigatoni alla Norma is een heerlijke Italiaanse pasta- en aubergineragoût. Het is een populaire Menù del Giorno (dagmenu) uit Sicilië en wordt wel ‘het nationaal gerecht van Sicilië’ genoemd. Het is ook bekend als ‘Koning van de Pasta’. Rigatoni alla Norma wordt bereid met ricotta, aubergine, tomatenpuree en verse basilicum. Echte kenners van Italiaans eten, koesteren deze heerlijke specialiteit uit Sicilië, die vrij eenvoudig is om te maken. De smaken van de tomaten, aubergine en ricotta zijn bijzonder goed afgestemd. Het gerecht is eenvoudig maar smaakvol en er zijn veel varianten; met of zonder kaas, met of zonder knoflook of zelfs met gehakt. Dit recept, waar ricotta en aubergine de sterren spelen, is een echte aanrader!
Ingrediënten voor Rigatoni alla Norma
- 400g rigatoni
- 1 grote aubergine
- 180g ricotta
- 1/2 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 500ml tomatenpuree
- 1/2 theelepel suiker
- 50ml olijfolie
- 3 eetlepels gehakte basilicum
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze voor Rigatoni alla Norma
Stap 1: Begin met het schoonmaken en snijden van de aubergine in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Verwarm de oven voor tot 200 graden en rooster de aubergineblokjes 20 minuten in de oven. Laat de aubergine afkoelen tot kamertemperatuur.
Stap 2: Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng ondertussen een pan water aan de kook en laat de ricotta erin glijden. Laat het 3-4 minuten koken. Haal het dan uit de pan en laat het afkoelen.
Stap 3: Verwarm de olijfolie in een middelgrote pan en fruit hierin de knoflook en ui gedurende 2-3 minuten aan. Voeg de aubergine toe en bak nogmaals 2-3 minuten. Voeg dan de tomatenpuree, suiker, zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Stap 4: Voeg de ricotta toe aan de saus en meng het geheel goed. Voeg vervolgens de gekookte pasta toe en meng het geheel goed. Laat de Rigatoni alla Norma nog enkele minuten zachtjes koken om de smaken te laten intrekken. Serveer de Rigatoni alla Norma en garneer met wat basilicum.
Bewaring en opwarmen
Rigatoni alla Norma kan maximaal 3 dagen in de koelkast worden bewaard. De Rigatoni alla Norma kan vervolgens opgewarmd worden in een koekenpan of magnetron. Voeg wat olijfolie toe om het gerecht extra smaak te geven.
Varianten van Rigatoni alla Norma
Er zijn verschillende varianten op Rigatoni alla Norma. U kunt bijvoorbeeld een vegetarische versie maken met maar liefst 4 soorten aubergines, zoals romige aubergineblokjes, aubergineplakjes, aubergineschijfjes en gehakte aubergines. Ook kunt u een veganistische versie maken waarbij ricotta wordt vervangen door een vegan kaasvervanger. U kunt ook een variant maken met extra smaakmakers zoals gehakt, ham of spek. Voeg bijvoorbeeld wat geroosterde paprika of champignons toe om uw Rigatoni alla Norma nog smaakvoller te maken.
Conclusie
Rigatoni alla Norma is een heerlijk Siciliaans dagmenu dat heerlijk smaakt. Het is een lekker en eenvoudig gerecht om te maken, dat veel variatiemogelijkheden biedt. U kunt de Rigatoni alla Norma aanpassen aan uw persoonlijke smaak en deze serveren als voorgerecht of als hoofdgerecht. Dit recept is een aanrader voor iedereen die past en aubergine wil combineren in één lekker gerecht!