Falafel

Falafel is een lekker gefrituurd voedsel dat wereldwijd populair is en afkomstig is uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit kikkererwtenballetjes, die meestal gefrituurd waar geserveerd worden als onderdeel van een sandwich, in schaaltjes met salade of gegrilde groenten, of als onderdeel van een mezze platter. Falafel wordt gemaakt met kikkererwten, tarwebloem, uien, knoflook, koriander en komijn.

Hoe Falafel te maken

Om te beginnen, moet je kikkererwten eerst 12 tot 24 uur weken in koud water. Dit proces zorgt ervoor dat de kikkererwten zacht worden, zodat zij gemengd kunnen worden met andere ingrediënten. Nadat de kikkererwten zijn geweekt, moeten zij worden afgespoeld en goed gedroogd.

Daarna, moet je een handvol korianderblaadjes, knoflooktenen, gesnipperde uien en wat gemalen komijn aan de kikkererwten toevoegen om een roerei te maken. Voeg daarna wat tarwebloem toe en meng het goed. Voeg wat water toe om het mengsel wat vochtiger te maken. Het moet nu een deegachtig mengsel vormen.

Vorm dan kleine balletjes in de hand en druk ze met de hand plat. Bak de falafel dan goudbruin in wat hete, gesmolten vet of olie. Bak de falafel aan beide zijden totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat de Falafelballetjes afkoelen op een bord bedekt met keukenpapier.

Serveer de gefrituurde falafelballetjes met wat crème fraîche, een slaatje van tomaten, komkommer, sla en munt, en broodjes. Een andere optie is om de plakjes brood te vervangen door lavash of chapati of tortilla’s om er een wrap van te maken. Sommige mensen serveren ook een pittige saus aan de zijkant, zoals tahinsaus.

Voordelen van Falafel

Falafel is een gezonde keuze als het gaat om plantaardige voeding. Het bevat veel vezels en eiwitten, wat zorgt voor een vol gevoel na het eten. Daarnaast bevat het veel goede gezonde vetten, zoals omega-3’s. Falafel bevat ook verschillende essentiële mineralen en vitamines, waaronder kalium, ijzer, calcium, vitamine C en B-vitaminen. Het bevat geen cholesterolverhogende vetten of andere ongezonde ingrediënten, waardoor het een andere gezonde optie is dan geraffineerde of overgezouten producten. Bovendien is het een veganistisch recept.

Nadelen van Falafel

Hoewel falafel gezond is, is het ook een vetrijk gerecht. Als het te veel wordt gegeten, kan het leiden tot gewichtstoename. Falafel is ook niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Veel falafelrecepten gebruiken tarwebloem, dus mensen met een glutenintolerantie moeten dit recept vermijden. Daarnaast kan het maken van falafel tijdrovend zijn en vergt het een beetje meer kookvaardigheden.

Conclusie

Falafel is een goed alternatief voor vlees en een heerlijke optie als je veganistisch eet. Het bevat veel vezels, eiwitten en gezonde vetten. Het is ook een plantaardig gerecht met veel mineralen en vitamines. Je moet echter voorzichtig zijn met het eten van falafel omdat het vetrijk is en niet geschikt is voor mensen met een glutenintolerantie. Als je je aan deze vooruitgang houdt, kan falafel een gezonde, smakelijke optie voor je zijn!

Plaats een reactie