Groente-gierstschotel

Groente-gierstschotel is een smaakvol en lekker recept uit de Indiase keuken dat zowel kinderen als volwassenen kan verblijden met zijn rijke smaken. Vanwege de veelzijdigheid aan ingrediënten is het een populaire optie voor vegetariërs. Doorgaans wordt Groente-gierstschotel gemaakt met twee hoofd ingrediënten; gierst en groenten. De gierst geeft het gerecht stevigheid en structuur, terwijl de verschillende soort groenten zorgen voor een mooie smaaksensatie. De smaak kan echter verfijnd worden door de toevoeging van meer smaakmakers zoals kurkuma, chilipepers, kerriepoeder, koriander of andere kruiden. Dit recept maakt vooral gebruik van een verscheidenheid aan groenten, waaronder courgette, aubergine, wortel, paprika, ui en champignons.

Het recept voor Groente-gierstschotel

Voor het maken van Groente-gierstschotel heb je 450g gierst, 1 kg gehakte groenten, 2 eetlepels olijfolie, 2 theelepels komijnzaad, 1 kleine rode chilipeper, 1 theelepel kurkuma, 2 theelepels kerriepoeder, 1 theelepel zeezout, 4 – 5 kruidnagels, een klein stuk kaneel en 2 kopjes (400ml) water nodig.

Om te beginnen met bereiden van Groente-gierstschotel, was de gierst zorgvuldig om te verwijderen van eventuele onzuiverheden. Giet de gierst daarna in een grote pan en voeg er 2 kopjes (400 ml) water aan toe. Breng de pan aan de kook en laat de gierst ongeveer 10 tot 15 minuten koken, of totdat het water is opgenomen door de gierst. Zet de pan van het vuur af en laat de gierst afkoelen terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereid.

Verhit de olijfolie in een aparte pan en voeg de komijnzaadjes, de chilipeper, de kurkuma, het kerriepoeder, het zeezout, de kruidnagels en het kaneelstokje toe. Roer goed en voeg dan de gesneden groenten toe. Roerbak de groenten totdat het zacht begint te worden. Voeg daarna de gekookte gierst toe aan de groenten en roer het geheel goed door. Laat het geheel ongeveer 10 minuten op laag vuur koken voordat je de pan van het vuur haalt.

Groente-gierstschotel is klaar om geserveerd te worden. Tip: breng het gerecht op smaak met korianderblad, warme tabasco-saus en vers geperst limoensap. Serveer de gierstschotel warm bij rijst of naan-brood. Eet smakelijk!

Rice-&-Veggie Variatie

Je kunt ook een andere variant van Groente-gierstschotel maken met rijst. Hiervoor heb je 400 g basmatirijst, 1 kg gehakte groenten, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel kurkuma, 2 theelepels kerriepoeder, 1 theelepel zout, 2 kopjes (400 ml) water en een paar kruidnagels nodig. Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, doe de helft van de rijst in een aparte kom en voeg de rest toe aan de verpakking. Voeg de olijfolie toe aan de verpakking en bak de gehakte groenten met de kruiden. Wanneer de groenten gaar zijn, voeg je de gekookte rijst toe en je mengt alles goed door elkaar. Kook het gerecht vervolgens samen op laag vuur voor ongeveer 10 minuten. Verdeel de gekookte rijst-groenteschotel over warme borden en geniet van een smakelijke maaltijd.

Conclusie

Groente-gierstschotel is een heerlijk vegetarisch gerecht dat gemakkelijk en snel te bereiden is. Het recept bevat een breed scala aan aroma’s en smaken, wat het een uniek en lekker gerecht maakt. Daarnaast kan de smaak nog verder worden verbeterd met extra kruiden en specerijen. Ook kun je variëren met het in dit recept gebruikte gierst en maak het recept met rijst naar keuze. Groente-gierstschotel is voor iedereen en is smakelijk als maaltijd of bijgerecht.

Plaats een reactie