Vegetarische chili is een heerlijk gerecht dat gemakkelijk te maken is en een gezond alternatief is voor de klassieke chili con carne. Het is eenvoudig te variëren met verschillende groenten, smaken en kruiden. Dit recept is een basisrecept waarvan je meer of minder kunt maken naar wens. Dit recept heeft een Mexicaanse tint door de chilipepers en de specerijen.
Benodigdheden
Voor het maken van de vegetarische chili heb je de volgende benodigdheden nodig:
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode en 1 groene paprika, in blokjes
- 2 chilipepers, gehalveerd en zonder zaadjes
- 350 gram Maiskorrels (uit blik)
- 400 gram Kidneybonen, uit blik
- 450 gram tomatenblokjes, uit blik
- 1 theelepel peper
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 2 theelepels cayennepeper
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels kurkuma
- 4 eetlepels olijfolie
- versgemalen peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote hapjespan, voeg de gesnipperde uien en de gehakte knoflook toe en bak deze 4 tot 5 minuten. Voeg vervolgens de chilipepers, paprika en maiskorrels toe en roerbak nog 5 minuten.
Voeg nu de uitgelekte bonen en tomatenblokjes toe. Voeg vervolgens al het kruiden toe (peper, paprikapoeder, cayenne peper en komijn) en bak deze nog 5 minuten roeren. Roer tot slot de kurkuma erdoor en breng het geheel op smaak met een beetje versgemalen peper.
Giet de chili in een ovenschaal en zet deze ca. 20 minuten in de oven. Serveer met wat stukken vers stokbrood en klaar is je vegetarische chili!
Variëren
Je kunt de vegetarische chili variëren met verschillende groenten zoals courgette, aubergine en maïs. Je kunt de chili ook wat pittiger maken door meer chilipepers toe te voegen. Of verander het karakter van de chili eens door andere mais- of bonensoorten te gebruiken.
Je kunt ook zelf creatief zijn met de kruiden. Voeg extra kruiden toe zoals koriander, oregano, komijn of kaneel. Laat je fantasie de vrije loop en experimenteer met smaken en aroma!
Conclusie
Vegetarische chili is een heerlijk en gezond alternatief voor de klassieke chili con carne. Het is eenvoudig te maken en er zijn oneindig veel variaties mogelijk. Probeer het eens en maak je eigen smaak en aroma’s!