Een vegetarische lasagne is een heerlijke én gezonde versie van de populaire pastaschotel. Met deze vegetarische lasagne kan je eenvoudig een heerlijke maaltijd maken die in een handomdraai op tafel staat. Variatie is hierbij het sleutelwoord – laat je fantasie de vrije loop en probeer verschillende ingrediënten te gebruiken om een unieke maaltijd te maken.
Ingrediënten
Je kunt verschillende ingrediënten gebruiken als je je eigen vegetarische lasagne wilt maken. Hieronder hebben we de ingrediënten voor vier personen opgesomd. Uiteraard kun je er zoveel of zo weinig van gebruiken als je zelf wilt.
- 400 gram lasagnevellen
- 400 gram ricottakaas
- 400 gram geraspte kaas
- 2 grote uien, fijngehakt
- 300 gram gehakt tomaat
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 gram diepvrieserwten
- 75 gram champignons, gehalveerd
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 el olijfolie
- Peper en eventueel zout naar smaak
Bereiden van de Vegetarische Lasagne
Om de lasagne te maken, begin je met het verwarmen van de oven tot 180 graden Celsius. Neem een grote kookpan en warm daarin de olijfolie op. Bak daar de ui, knoflook en champignons in. Voeg na ongeveer twee minuten de gehakte tomaten, erwten en kruiden toe. Roer dit goed door en laat het op een zacht vuur 8-10 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met peper en eventueel wat zout.
Neem een ovenschaal en begin met het maken van de lasagne. Verdeel hierbij een laag ricottakaas over de bodem van de schaal. Daarna komt de helft van de tomatensaus. Verdeel hierop een laag lasagnevellen en vervolgens weer een laag ricottakaas. Geef vervolgens de laatste helft van de tomatensaus en verdeel er vervolgens een laag geraspte kaas over. Bedek het geheel nogmaals met lasagnevellen en besprenkel alle lagen met geraspte kaas.
Strijk de bovenste laag met olijfolie in en zet de schaal vervolgens in de oven. Bak de lasagne in 35-40 minuten goudbruin. Haal de schaal vervolgens uit de oven, laat de lasagne wat afkoelen en serveer de lasagne met bijvoorbeeld een salade.
Hoeveelheid lasagne
De hoeveelheid lasagne die je bij dit recept maakt is voldoende voor vier personen. Uiteraard kun je het aantal ingredienten aanpassen als je meer of juist minder lasagne wilt maken. Hou er wel rekening mee dat de aangegeven bereidingstijd hierdoor ook kan verschillen.
Bewaar de lasagne
De lasagne is een dag later nog steeds prima te eten. Je kunt dit het beste in afgesloten bakjes of in de afgesloten ovenschaal bewaren in de koelkast. Op die manier blijft de lasagne een aantal dagen vers. Wil je de lasagne wat langer bewaren? Vries het dan in. Je kunt dan pakjes afzonderlijke porties afbakken en elk portie tot 3 maanden diepvriesen.
Conclusie
Als je op zoek bent naar een gezonde, maar ook snelle en smakelijke pastaschotel, dan is een vegetarische lasagne een goede keuze. Je kunt makkelijk variëren en haal er het beste uit door verschillende ingrediënten te gebruiken. Zo heb je elke keer een perfecte maaltijd die iedereen kan waarderen.