Kabeljauw in tomatensaus is een lekker en smaakvol recept dat eenvoudig te maken is. Het is een heerlijk en smaakvol voorgerecht of een verrassend hoofdgerecht. Het belangrijkste ingrediënt is kabeljauw, een wit vlies- of skreifilet dat geschikt is voor koken, en tomatensaus. De ingrediënten voor de tomatensaus kunnen van tevoren licht worden gebakken in olijfolie om de smaak te versterken. Het sausrecept omvat kruidentuiltjes, ui, tomaat en chilipoeder.
Ingrediënten:
Voor de tomatensaus:
- 2 theelepels olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel fijngesneden kruidentuiltjes
- 700 g gezeefde tomaten (of 1 blik tomatenblokjes)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- Zout en peper
Voor de kabeljauw:
- 4-6 plakken kabeljauwfilet
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper
Bereidingswijze:
1. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op mediumhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze gedurende 5 minuten tot ze glazig is. Voeg daarna de knoflook, kruidentuiltjes, tomatenpuree, paprikapoeder en chilipoeder toe en bak nog 2 minuten.
2. Voeg de tomaten en 2 kopjes water toe en kook de saus15 minuten, tot het overtollige vocht is verdampt en de saus dikker wordt. Breng de saus naar smaak op smaak met zout en peper en zet de saus aan de kant.
3. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op mediumhoog vuur. Bestrooi de kabeljauwfilet met zout en peper. Bak aan beide zijkanten gedurende 3-4 minuten of tot de vis gaar is. Als de vis is gebakken, leg het dan op een bord.
4. Voeg de tomatensaus toe aan dezelfde pan en breng de saus aan de kook. Voeg de kabeljauw weer toe aan de saus, dek de pan af en laat het 5-10 minuten sudderen.
5. Serveer de kabeljauw in tomatensaus met rijst of gebakken aardappelen.
Kooktips:
- Koop altijd vers kabeljauwfilet als je het recept bereidt.
- Voeg deze ingrediënten toe aan de tomatensaus om de smaak te versterken: olijven, ansjovis, peterselie of munt.
- Vervang de kabeljauwfilet door een ander stuk witvis, zoals schol of tong.
- Je kunt ook kabeljauw bereiden in de oven, met wat olijfolie en kruiden.
Kortom:
Kabeljauw in tomatensaus is een heerlijk en smaakvol recept dat eenvoudig te maken is. Het is een heerlijk en smaakvol voorgerecht of een verrassend hoofdgerecht. Ingrediënten voor de tomatensaus zijn: olijfolie, ui, knoflook, kruidentuiltje, gezeefde tomaten, tomatenpuree, paprikapoeder en chilipoeder. Om het recept te maken, verwarm je 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan, voeg de ingrediënten voor de tomatensaus toe en kook de saus 15 minuten tot het overtollige vocht is verdampt. Bak de kabeljauwfilet aan beide zijkanten gedurende 3-4 minuten, voeg de tomatensaus toe en laat 5-10 minuten sudderen. Serveer met rijst of gebakken aardappelen.