Sushi

Sushi is een Japans gerecht dat bestaat uit versgesneden rijst, zeevruchten, groenten en andere ingrediënten. Het is een eeuwenoud en populair gerecht dat wereldwijd geliefd is. Sushi is ontzettend veelzijdig, naast klassieke sushi kun je ook verschillende varianten proberen, zoals sushi burrito’s, poke bowls en sushi cupcakes.

Wat is sushi?

Sushi, wat letterlijk ‘bereide rijst’ betekent, is een oud Japans voedsel dat bestaat uit versgesneden rijst, zeevruchten, groenten en andere ingrediënten. Het wordt traditioneel geserveerd als kleine, ronde broodjes (gekend als nigiri) of als taps van eenvoudig gerolde deegballetjes, (bekend als maki) die samen worden gegeten. Sushi-rijst krijgt de typische smaak- en textuur door het marinaderen van azijn, suiker en zout.

Sushi-recepten kunnen variëren van wat je thuis kunt maken, tot meer complexe gerechten waarin sushi-rijst, wakame, komkommer, avocado, Tobiko en Takuan worden gebruikt. Veel voorkomende ingrediënten zijn o.a. zalm, tonijn, makreel, krab, octopus, garnalen, komkommer, avocado, nori en ei. Sushi kan ook gemaakt worden met groenten als gember, radijs, tauge en sojabonen.

Sushi maken

Bij het maken van sushi heb je speciale ingrediënten nodig om ervoor te zorgen dat het net zo smaakt als hoe het hoort. Om een sushi-maaltijd te maken heb je onder andere sushi-gewichten, draaiers en kleine messen nodig, afhankelijk van wat je maakt. Als je sushi gaat maken, moet je je eerst voorbereiden door alle ingrediënten klaar te zetten en de juiste gereedschappen te bewaren. Zorg ervoor dat je rijst, zoet azijn, suiker en zout klaar hebt staan en dat je die allemaal meten voordat je begint met het koken.

De volgende stap is om de rijst te koken. Breng een grote pan met water aan de kook voordat je de rijst toevoegt. Gebruik ongeveer 2 kopjes rijst voor ongeveer 4 kopjes kokend water. Laat de rijst dan 15-20 minuten koken totdat de korrels gaar zijn maar nog steeds een beetje al dente. Voeg dan de zoetzure marinade toe, precies zoals je normaal de kookrijst maakt. Laat de rijst afkoelen voordat je verder gaat.

Vervolgens is het tijd om sushi te rollen. Begin met het uitrollen van een stuk nori. Zorg ervoor dat de nori met de donkere zijde naar boven gericht is. Spreid dan een dunne laag van sushi-rijst uit over de nori om te bedekken. Nu kun je verschillende ingrediënten toevoegen om de sushi-rol te maken, zoals zeevruchten, gesneden groenten of eiwit. Voor een standaard maki-rol is het typisch om de ingrediënten in één lijn te leggen en ze vervolgens verpakken. Gebruik je sushi-draaier of je handen om de nori stevig rond de ingrediënten te rollen.

Zodra je klaar bent met het rollen, gebruik je een mes om de sushi in kleine broodjes te snijden. Dit is de traditionele maaltijd die je zou zien in een restaurant, zonder rauwe vis aan de buitenkant. Als je sushi met enkel rauwe vis wilt serveren, voeg dan dunne plakjes vis toe aan de buitenkant van de nori-rol en laat het aan elkaar hechten nadat je het hebt uitgerold.

Sushi variëren

Sushi is een heerlijk en leuk eten om mee te spelen. Er zijn duizenden manieren om sushi te maken en er zijn verschillende manieren en technieken waarmee je het kunt variëren. Denk aan het experimenteren met verschillende ingrediënten en verschillende stijlen.

Een leuk en eenvoudig recept dat iedereen kan proberen zijn sushi-cupcakes. Voeg een laagje komkommer, avocado, tonijn en zalm toe aan je nori-laagje en leg de stukken zo dat ze elkaar netjes overlappen. Vouw de nori dan op zoals je normaal gewoonlijk bij een gewone cupcake doet en voeg vervolgens je overige ingrediënten toe om de vulling te maken. Gebruik wat Japanse mayonaise, gesneden bosui, bosuitjes, krab of tonijnsalade om ervoor te zorgen dat het lekker en smakelijk wordt.

Je kunt ook proberen met sushi te spelen door een sushi-burrito te maken. Maak hierbij je nori als een grotere rol, met de donkere zijde naar buiten zoals bij een taco. Vul de nori met je favoriete sushi-ingrediënten en enkel rauwe vis, inclusief gesneden krab, tonijn, garnalen, avocado en meer. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende verse smaken toe te voegen, zoals Japanse mayonaise, gember en wasabi.

Ten slotte kun je ook een sushi-poke bowl maken. Maak eerst je sushi-rijst zoals hierboven beschreven. Voeg vervolgens kleine stukjes krab, tonijn, avocado, gesneden bosui, bosuitjes, Japanse mayonaise en een scheutje zoetzure saus toe. Klaar is je poke bowl!

Conclusie

Culinair bezig zijn met sushi is een aantrekkelijke manier om lekker en gezond te eten. Het is een traditioneel gerecht dat je zowel thuis als in restaurants kunt bestellen. Met alle verschillende stijlen en ingrediënten kun je elke keer weer nieuwe en interessante combinaties maken. En dat maakt het nog leuker om dit eeuwenoude en populaire gerecht te maken en te proeven!

Categorieën Vis

Plaats een reactie