Biefstuk met champignonsaus

Wat is er lekkerder dan een klassieke biefstuk met champignonsaus? Afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt, kun je een overheerlijk gerecht maken voor je gezin of vrienden. Er bestaan honderden variaties, maar de basis wordt altijd gevormd door steak, champignonsaus en een saus van wijn en boter.

Het gerecht is heerlijk om te serveren bij een diner, en als je het recept volgt krijg je een perfect gerecht dat je gezin of gasten voor altijd zal koesteren. Terwijl de saus wordt gemaakt, bereiden de ingrediënten voor de biefstuk voor, zodat het gerecht kort na elkaar op tafel kan staan. Biefstuk en champignonsaus zijn een heerlijke combinatie die heerlijk smaakt bij wat krokant gebakken aardappelen.

Voorbereidingen

Voor je begint met het bereiden van je biefstuk met champignonsaus is het belangrijk dat je alle ingrediënten alvast voorbereid zodat je snel aan de slag kunt. Als alle ingrediënten klaar zijn, kun je ze makkelijker verwerken en bereiden.

  • Biefstuk – koop een doorregen biefstuk bij de slager, zo weet je zeker dat het vlees mals en zacht zal zijn.
  • Champignons – het is het lekkerst als je een grote variëteit champignons gebruikt om de saus meer smaak te geven.
  • Wijn – koop een rode wijn, je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig voor het maken van de saus.
  • Botermelk – hiervoor heb je een kleine hoeveelheid boter nodig, en afhankelijk van de hoeveelheid saus die je maakt, kun je eventueel meer boter toevoegen.
  • Kruiden & specerijen naar keuze – kies verschillende kruiden en specerijen naar persoonlijke voorkeur.

Als je alle ingrediënten voorbereid hebt, ben je klaar om de biefstuk en de champignonsaus te bereiden.

Bereiden van de biefstuk

Voor je begint met het bereiden van de biefstuk, moet je het vlees eerst goed marineren met verschillende kruiden naar keuze. Hiermee zal het vlees meer smaak krijgen en kun je het zo mals mogelijk maken. Doe de biefstuk in een grote kom en voeg de kruiden toe. Laat de biefstuk gedurende een paar uur marineren, zodat het vocht kan absorberen en het vlees malser wordt.

Als je klaar bent met het marineren is het tijd om de biefstuk te verwarmen. Verwarm een koekenpan en voeg wat boter of olie toe, dan kun je de biefstuk in de pan leggen. Leng de biefstuk afhankelijk van de dikte – dit duurt ongeveer 5 minuten voor de biefstuk volledig gaar is. Keer de biefstuk halverweg voor een gelijkmatig stuk vlees. Als de biefstuk gaar is, laat hem dan rusten, zodat de kruiden de tijd hebben om hun smaak af te geven.

Bereiden van de champignonsaus

Als je biefstuk volledig is bereid, kun je beginnen met het maken van de saus. Verwarm boter in een kleine pan, voeg de champignons toe en laat ze heel lichtjes stoven. Voeg daarna de wijn, de boter, de kruiden en eventueel een scheutje cognac toe. Als laatste voeg je de boter toe aan de pan. Laat alles even stoven totdat de champignons zacht zijn.

Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe, waaronder de kookroom, de peper en de zout. Blijf roeren totdat de saus de gewenste consistentie heeft. Als laatste mag de biefstuk in de saus gaan, voeg hierna eventueel nog kruiden naar smaak toe. Laat alles nog even zachtjes stomen zodat alle smaken zich goed aan elkaar kunnen hechten.

Gereed maken

Je kunt de biefstuk en de saus nu serveren. Snijd de biefstuk in dunne plakjes en leg de plakjes op een bord. Giet de champignonsaus erover, als garnering kun je eventueel wat fijn gesneden peterselie toevoegen.

Je kunt de biefstuk en champignonsaus Serveer met wat krokant gebakken aardappelen of gegrilde groenten. Het gerecht is helemaal klaar, een echt feestmaal! Biefstuk met champignonsaus is een heerlijk en voedzaam hoofdgerecht dat iedereen zal smaken.

Plaats een reactie