Chili con carne is een lekker en pittig gerecht uit Mexico. Het is een voedzaam gerecht, dat gemaakt kan worden van verschillende soorten groenten. Ook worden er vaak bonen aan toegevoegd en mag er natuurlijk ook chilipeper in. Dit maakt het een pittig gerecht, dat heerlijk te combineren is met rijst, avocado’s, salsasaus of een warm broodje. Er zijn veel verschillende recepten voor Chili con carne, waardoor je het altijd weer interessant kunt maken.
Ingrediënten
Hieronder volgt een recept waarmee je zelf Chili con carne kunt maken. Hierbij heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram gehakt
- 2 uien
- 2 teentje knoflook
- 2 paprika’s
- 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
- 1 blikje kidneybonen (500 gram)
- 2 eetlepels chilipoeder
- 1 theelepel oregano
- Kruiden naar keuze, zoals zout, peper, basilicum en gedroogde kruidenmixen
Voor een veganistische variant van Chili con carne kan je de gehakt vervangen door plantaardig gehakt. Om Chili con carne vegetarisch te maken, kan je alle stukken vlees vervangen door paprika, champignons, courgette, aubergine, wortel en andere groenten.
Bereidingswijze
Het bereiden van het gerecht Chili con carne start je door de uien en knoflook te fruiten in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg hierbij het gehakt toe en bak het gehakt kruidig aan. Als het gehakt bruin is voeg dan de paprika toe en fruit deze 3-4 minuten mee met het gehakt. Voeg vervolgens het tomatenblokje, kidneybonen en chilipoeder toe en bak dit even aan. Vul het gerecht af met oregano en andere kruiden naar keuze. Niet te veel kruiden gebruiken want de smaak wordt anders te overheersend.
Laat het geheel een kwartier pruttelen en voeg naar smaak water toe als de saus te dik wordt. Is de saus precies goed? Vervolgens kan je dit smakelijke gerecht serveren. Lekker bij een portie courgetterijst, tortillachips, avocado, huisgemaakte guacamole, kaassaus of een salade.
Varianten
Zoals gezegd bestaan er vele verschillende varianten van Chili con carne. De basis ingrediënten verschillen hierbij niet zoveel. Er worden vaak verschillende soort pepers gebruikt om er meerdere smaken zintuigen te bewerkstelligen. Verschillende pepers samen met andere kruiden geven een heerlijk gerecht. Ook kan je het gerecht veranderen door ervoor te kiezen geen tomaat en bonen te gebruiken. Mocht je van een pittiger gerecht houden, dan is het een goed idee om extra chilipepers te gebruiken.
Om een zo veelzijdig mogelijk gerecht te creëren, kan je bij het maken van Chili con carne ook verschillende soorten groenten toevoegen. Denk hierbij aan verse paprika, sjalotjes, wortels en courgette. Bedenk hierbij dat de groenten minder snel gaar zijn hierdoor verhouding tomaten en bonen lager kan maken. Mocht je liever geen vlees gaan eten, dan kan je ook voor een vegetarisch of vegan variant kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan gedroogde linzen of kidneybonen en plantaardig gehakt.
Eindconclusie
Chili con carne is een heerlijk recept uit Mexico dat gemaakt wordt van verschillende soorten groenten, bonen en chilipeper. De saus wordt vervolgens geserveerd met verschillende soorten begeleiding. Zoals rijst, tortillachips, avocado, huisgemaakte guacamole, kaassaus en salades. Door de vele verschillende ingrediënten is Chili con carne een goed en betaalbaar gerecht voor thuis. Kortom, Chili con carne is een eenvoudig gerecht dat heerlijk smaakt en eenvoudig te bereiden is.