Gehaktballen zijn een klassieke Nederlandse lekkernij, gemaakt van fijngemalen vlees, zoals rundergehakt en/of varkensgehakt, samen met andere ingrediënten zoals ei, paneermeel, ui en kruiden. Van dit basisrecept kun je letterlijk eindeloze versies maken, door kruiden, groenten, kaas of andere smaakmakers toe te voegen. Gehaktballen zijn erg lekker en eenvoudig te maken. Door het ingrediëntenmengsel meerdere uren te marineren krijg je nog meer smaak, maar als je weinig tijd hebt kun je ook zelfs zonder het marinadeproces hele lekkere gehaktballen maken. Hieronder staat een stap-voor-stap recept met tips over hoe je zelf lekkere gehaktballen kunt maken.
Ingrediënten
Voor dit recept heb je het volgende nodig:
- 500 gram fijngehakt vlees (rundergehakt of varkensgehakt)
- 2 eieren
- 3 el paneermeel
- 2 uien, gesnipperd
- 2 lente-uitjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el Provençaalse kruiden
- Handje peterselie, gehakt
- 10 gram boter of olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Marinade
Om het vlees nog extra smaak te geven, kun je het een aantal uren marineren voordat je het gaat gebruiken. Hiervoor heb je het volgende nodig:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel appelazijn
- peper en zout naar smaak
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
Bereidingswijze
Het maken van gehaktballen is eenvoudig en je kunt het in verschillende stappen doen:
- Als je gehaktballen met marinade wilt maken, begin dan met het marineren van het vlees door de ingrediënten voor de marinade in een kom te mengen. Voeg het gehakt toe en meng het goed door elkaar. Dek de kom af en laat het minimaal twee uur, maar liefst een nacht, marineren in de koelkast.
- Als je het vlees niet wilt marineren, ga dan door naar stap 3.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de ui en lente-uitjes fijn. Voeg de knoflook toe en bak de groenten en de knoflook enkele minuten op matig vuur. Voeg de Provençaalse kruiden toe en meng alles goed door elkaar.
- Voeg het gehakt toe aan een kom. Voeg de eieren, paneermeel, gehakte groenten, kruiden, peterselie, zout en peper naar smaak toe en kneed alles goed door elkaar. Het mengsel moet als een soepel deeg aanvoelen.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en smelt de boter of olijfolie hierin. Maak met je handen of met twee lepels kleine balletjes van het gehaktmengsel. Leg de gehaktballen op de bakplaat met wat afstand tussen elke bal en duw ze iets plat. Bak de gehaktballen 25 minuten in de oven totdat ze lekker bruin zijn.
- Serveer de gehaktballen warm met je favoriete bijgerecht.
Tips
Er zijn een paar handige tips als je gehaktballen wilt maken:
- Gebruik koud gehakt voor de beste smaak en textuur.
- Proef het mengsel voordat je de gehaktballen gaat vormen. Breng eventueel extra zout en peper toe als je dat nodig acht.
- Kook gehaktballen meestal op laag tot middelhoog vuur. Als je te sterk verhit, kan het gehakt uit elkaar vallen.
- Probeer verschillende smaakmakers toe te voegen aan het basisrecept, zoals gedroogde kruiden, kaas, noten of zelfs soepgroenten.
Conclusie
Gehaktballen zijn een klassiek Nederlands recept, gemaakt van rundergehakt en/of varkensgehakt, samen met ei, paneermeel, ui, kruiden en andere smaakmakers. Het basisrecept is eenvoudig en snel te maken en je kunt de gehaktballen versieren met allerlei speciale ingrediënten om ze nog lekkerder te maken. Gehaktballen zijn een veelzijdig gerecht, lekker in zowel warme als koude gerechten, en erg populair als snack. Als je marinade gebruikt worden ze nog lekkerder. Met een beetje oefening kun je zelf lekkere gehaktballen maken!