Ossobuco

Ossobuco is een traditionele Italiaanse gerecht dat lange tijd een favoriet is geweest bij Nederlanders en Zuid-Europese koks. Het gerecht bestaat uit kalverenschenkels die gesmoord worden in wijn of tomatensaus. Het is een smakelijk gerecht dat eenvoudig te maken en ideaal is voor een gezellig familiediner.

Wat is Ossobuco?

Ossobuco is de Italiaanse naam voor kalverenschenkel, wat vlees gewonnen uit de bovenkant van het dijbeen van een kalf is. Het wordt meestal gezien als een redelijk duur stukje vlees onder culinaire koks, maar Ossobuco is redelijk betaalbaar voor diegenen met een klein budget. Het voordeel met Ossobuco is dat het vlees mals en handig blijft tijdens het bereiden, waardoor het makkelijk te bereiden is.

Hoe je Ossobuco bereidt

De basis voor Ossobuco is kalverenschenkel, dat voorgestoomd of sous-vide moet worden. De stukken vlees worden gewikkeld in bakpapier en in het vocht gekookt tot ze volledig gaar zijn. Hierna moet het vlees bij kamertemperatuur komen voordat je verdergaat met de volgende stappen.

Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en voeg gehakte ui toe. Bak de ui een paar minuten voordat je fijngesneden knoflook en kruiden toe voegt. Voeg als laatste wat laurierblaadjes toe voor smaak. Let erop dat je het vuur laag zet zodat dit met zachtjes gaart om de knoflook te laten brownen.

Voeg na 2-3 minuten wat witte wijn toe om de saus romiger te maken en laat dit een paar minuten sudderen. Breng de saus vervolgens op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de voorgegaarde kalverenschenkel toe en bak ze aan beide kanten ongeveer 3-4 minuten. Voeg dan wat tomatensaus toe en laat het geheel zachtjes sudderen onder af en toe een kleine hoeveelheid water toevoegen, afhankelijk van de gewenste consistentie.

De Ossobuco is klaar als de saus en het vlees gaar is. Bij het serveren kan je de saus over de schenkel gieten voor extra smaak en giet wat olijfolie over het gerecht om het te garneren. Ossobuco wordt meestal geserveerd met pasta and een knapperig salade, maar kan ook met veel andere gerechten worden gegeten, zoals rijst, aardappelen of groenten.

Conclusie

Ossobuco is een rijke Italiaanse klassieker dat, ondanks zijn luxueuze uitstraling, vrij eenvoudig te maken is. Het is een verscheidenheid aan smaken die samenkomen om een heerlijk gastronomisch gerecht te creëeren dat je het hele gezin zal laten genieten. Het is een veelzijdig gerecht dat net zoals veel andere Italiaanse gerechten is aangepast aan een heleboel verschillende culturen. Ossobuco is leuk om te maken, leuk om te eten en je kunt er oneindig mee variëren.

Plaats een reactie