Saté

Saté is een traditioneel Indonesisch recept dat vele generaties al over de hele wereld bereidt is. Oorspronkelijk gemaakt met varkensvlees, kan Saté tegenwoordig ook met kip, rundvlees en andere soorten vlees bereidt worden. Het is misschien wel de meest populaire vorm van Indisch eten en wordt het hele jaar door over de hele wereld geserveerd. Saté wordt meestal gegeten als een hoofdgerecht, maar soms ook als een voorgerecht. Het is gemakkelijk om te maken en is heerlijk toebereid met verschillende kruiden en specerijen.

Wat is Saté?

Saté is een traditioneel Indonesisch gerecht dat wordt bereid door dunne plakjes vlees op spiesen te rijgen en te roosteren boven smeulend hout of kolen. Vlees wordt meestal marinade in kruiden en specerijen, zoals kurkuma, laos, knoflook, gember, sesamzaad, limoensap, korianderpoeder, mosterdzaad, komijn en pepers. De spiesen worden ook vaak ingelegd in sojasaus voor extra smaak. De spiesen worden vervolgens meestal geserveerd met een scherp of zoet sausje, zoals ketjapsaus, Indische sambal of kokossaus. Het eindproduct is een heerlijke smaakvolle en knapperige hap.

Hoe maak je Saté?

Als eerste moet je het vlees voorbereiden. Wanneer je kip, rundvlees of varkensvlees gebruikt, moet je het eerst snijden in dunne lange plakjes. Het vlees mag niet te dik zijn of het zal tijdens het roosteren niet gaar worden. Als je de plakjes vlees hebt gesneden, moet je twee tot drie cup kruiden en specerijen mengen in een kommetje. Het beste is om je eigen mengsel te maken, maar als je geen kruiden en specerijen hebt, kun je een kant-en-klare satésaus kopen. Voeg wat olijfolie en limoensap toe aan de kruiden en meng het tot het tot een homogene marinade wordt. Voeg het vlees toe aan de marinade en laat het minstens twee uur marineren. Voeg na twee uur wat olijfolie toe aan een hete pan en rooster het gemarineerde vlees gedurende 3-5 minuten. Voeg naar smaak wat extra kruiden en specerijen toe aan het vlees en meng het goed totdat het goed gemarineerd is. Vervolgens kun je de spiesen bereiden. Leg de plakjes vlees op een spies en draai het vlees op de spies totdat het stevig vastzit. Als de spiesen klaar zijn, kun je ze op een barbecue of in een oven roosteren. Als alternatief kun je de spiesen ook in een pan kort aanbakken. Bak de spiesen totdat de buitenkant knapperig is en het vlees mals. Voor een glutenvrije versie kun je rijstpapier of kokospapier gebruiken om het vlees te verpakken. Voeg wat kruiden en specerijen toe, en wikkel de spiesen er strak mee in. Bak de spiesen totdat de buitenkant knapperig is en het vlees gaar.

Het serveren van Saté

Saté kan als een hoofdgerecht, maar ook als een voorgerecht gegeten worden. Indien je Saté als een hoofdgerecht eet, kun je het serveren met rijst, aardappelen, groenten, een salade of satésaus. Saté wordt bij uitstek het lekkerst geserveerd met een scherpe saus, zoals een kokossaus. Als je Saté als een voorgerecht eet, kun je het serveren met een soep of salade. Als je Saté als een snack eet, kun je het serveren met gegrilde groenten. Je kunt ook alle andere soorten ingrediënten toevoegen die je lekker vindt.

Conclusie

Saté is een traditioneel Indonesisch gerecht dat gegeten wordt over de hele wereld, zowel als hoofd- als voorgerecht. Het wordt gemaakt door dunne plakjes vlees aan spiesen te rijgen, te marineren in kruiden en specerijen en te roosteren. Saté is gemakkelijk om te maken, maar het resultaat is een smaakvol en knapperig gerecht. Je kunt Saté serveren met alles wat je lekker vindt, zoals rijst, groenten, aardappelen, soep, salade of satésaus. Saté is een echte klassieker die door iedereen kan worden genoten.

Plaats een reactie