Varkenshaas met mosterdsaus

Wat is Varkenshaas met Mosterdsaus?

Varkenshaas met mosterdsaus is een traditioneel Nederlands gerecht en een smakelijk en makkelijk te bereiden diner. Het bestaat uit een filet van varkensvlees, groene kruiden en mosterd, dat alles samenkoekt in een sausje van boter, melk en meer mosterdsmaak.

Varkenshaas is een goede bron van eiwitten, wat de basis is voor een gezond, energieverschaffend dieet. Het is ook een goede bron van vitamine B6 en mineralen, waaronder zink en ijzer. Met mosterdsaus kun je een vezel- en mineralenrijk maal bereiden.

Voor de hoofdingrediënt – de varkenshaas – zijn vele verschillende varianten mogelijk, waaronder varkenshaas met ham, kruidenboter of kaassaus. De varkenshaas bereid je het best met de korstjes eraan, zodat de saus zich het best aan het vlees kan hechten. Gebruik bij voorkeur een biologische variant, dat heeft de meeste voedingsstoffen en smaak.

Benodigdheden om Varkenshaas met Mosterdsaus te maken

Om Varkenshaas met Mosterdsaus te maken heb je het volgende nodig:

  • 500g varkenshaasfilet, gesneden in plakken.
  • 200ml melk.
  • 50g boter.
  • 50ml mosterd (zie ook: Wat is mosterd?)
  • 2el bloem.
  • 2el groene kruidenmix.
  • 6el olijfolie.
  • 1 ui, fijngesnipperd.
  • 1tl knoflookpoeder.
  • Snufje zout en versgemalen zwarte peper.
  • Optioneel: plukje verse peterselie, fijngesnipperd.

 

Het is ook mogelijk om prei of paprika toe te voegen aan het gerecht, wat voor een frisse smaak zorgt.

Bereiding van Varkenshaas met Mosterdsaus

Nadat je hebt afgevinkt dat je alle ingrediënten hebt, kun je starten met het maken van dit smakelijke gerecht. Voordat je gaat koken is het verstandig om alle ingrediënten klaar te leggen, zodat je alles binnen handbereik hebt.

  1. Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Voeg hier de fijngesneden ui toe en laat ze circa 5 minuten zachtjes garen.
  2. Voeg de plakken varkenshaas toe aan de pan. Bak de varkenshaas aan alle kanten bruin. Voeg hierna het knoflookpoeder toe en bak de hazenhapjes nog twee minuten.
  3. Maak terwijl het vlees gaart, de mevrouw. Smelt hierbij de boter in een steelpan en roer hier de bloem, de mosterd en de groene kruiden doorheen. Voeg hierna al roerend de melk toe en verwarm de saus tot dat deze licht begint te koken.
  4. Voeg de saus toe aan de varkenshaas en laat het geheel 15 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met wat zout en peper. Voeg eventueel extra kruiden toe, zoals peterselie, naar smaak.
  5. Serveer de varkenshaas met mosterdsaus met aardappelpuree, groente of salade.

Varkenshaas met mosterdsaus is klaar om te genieten!

Conclusie

Varkenshaas met mosterdsaus is een smakelijke en verrassende bereiding, waarmee je een gezond en vezelrijk maaltijd op tafel tovert. Het kan als hoofdgerecht dienen, maar ook als lekker tussengerecht. In de basis bereid je deze gerechten op dezelfde manier als hierboven beschreven, waarbij je varieert met groentes, kruiden en kazen die je naar smaak toevoegt.

Probeer de bovenstaande bereidingswijze voor hazen met mosterdsaus thuis uit en geniet met je gezin van een heerlijk diner.

Plaats een reactie